Petar Nenadić (©Reuters)
Petar Nenadić (©Reuters)

Nenadić je potreban Srbiji, ne možemo bez klase u napadu

Vreme čitanja: 4min | sre. 19.01.22. | 08:00

Orlovi završili EP na 14. mestu i biće u prvom šeširu u baražu za Svetsko prvenstvo 2023. godine, ključne utakmice od kojih zavisi budućnost ove selekcije. As Vesprema neophodan ako se želi nešto više, a ne samo učestvovanje na velikim takmičenjima

Ne može se u boj bez oružja. Nedostajalo je rukometašima Srbije na Evropskom prvenstvu u Segedinu kreacije u napadu, falio je neko ko ume da igra jedan na jedan, ko postiže lake golove... Jednostavno, nemamo rukometaša svetske klase. Nemamo ga dugo, novi - ni na pomolu. Osim Lazara Kukića, koji jedini može da kreira solo akciju, ostali naši bekovi su tanki u tom segmentu igre.

Opravdanje za jalov, očajan napad u duelima sa svetskim supersilama Hrvatskom i Francuskom može da bude izostanak Petra Đorđića, oko koga se kreirala igra naše reprezentacije. On je nažalost bio pozitivan na korona virus posle meča sa Ukrajinom, pa ga nije bilo u ključnim mečevima za plasman u narednu rundu. Šapčanin je šuter, bombarder koji može da daje golove sa više od devet metara. Nedostaje nam, ipak, neko ko može da "izmisli" pogotke.

Izabrane vesti

Četa Tonija Đerona može više u odnosu na ono što je pokazala u Segedinu. I da smo u kompletnom sastavu, opet bi to bio deficit kvaliteta na bekovskim pozicijama. Videlo se da su nam krila, pivotmeni i golmani jača strana, da je odbrana odlična, da to neće biti problem u budućnosti.

Ono što izdvaja dobru selekciju od one prosečne su bekovi. Zna se ko u današnjem rukometu kosi, a ko vodu nosi. Fali nam Petar Nenadić.

Iako u poznim igračkim godina, ušao je u 36. godinu života, popularni Petar Pan je neophodan Srbiji. Pokušalo se sa njegovim dovođenjem pred meč sa Francuzima, ali iz Vesprema su stavii blokadu jer se nekadašnji as Crvene zvezde, Barselone, Pik Segeda, Holstebra i Fuhsea iz Berlina nije oporavio od povrede mišića, tek je pre sedam dana ušao u trenažni proces.

Vratio se prošle godine Nenadić u reprezentaciju posle tri godina, posle kraha na Evropskog prvenstva u Hrvatskoj 2018. godine. Zbog problema s povredama, odigrao je samo meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Grčke u Atini. Trebalo je da bude mega pojačanje za ovo Evropsko prvenstvo, ali nažalost, povreda mišića ga je odvojila od dresa Orlova.

I dalje lebdi pitanje – da li će Nenadić da se vrati u selekciju? Prošlog januara u intervjuu za Mozzart Sport najavio je da je dogovor sa Đeronom da je tu još godinu dana da pomogne. Orlove čekaju ključne dve utakmice baraža u junu i napad na Svetsko prvenstvo u Poljskoj i Švedskoj 2023. Ako želimo napred, planetarni šampionat ne smemo da propustimo. On je i kvalifikacijski za Olimpijske igre u Parizu. U ovom trenutku odlazak na najveće sportsko takmičenje na svetu je svetlosnim godinama daleko od Srbije.

Jednostavo, Nenadić nam je neophodan. Ako je kao veteran potreban Vespremu, jednom od najboljih klubova na svetu, onda je i Srbiji. Pre nešto manje od dva meseca, mađarski gigant je produžio ugovor s našim asom na još godinu, odnosno do juna 2023.

18.45: (1,03) Đer (20,0) Krim (16,0)

Nedostaje nam i desni bek. Miloš Orbović je bio jedini u Segedinu. Malo je reći da se nije snašao... Bio je veoma slab, često dekocentrisan, pravio probijanja, promašivao zicere. Na tim pozicijama imamo mlade Jovicu Nikoliću i Milana Milića. Zbog povreda i korone nisu mogli u Segedin, ali su oni budućnost Srbije na tim pozicijama, tandem koji bi mogao da nosi Orlove u narednih 10 godina. Ne bi trebalo da se otpiše ni iskusni Nemanja Zelenović.

U odnosu na ono što smo imali u Segedinu, uz ove dvojicu mladih desnih bekova Vojvodine i Nanta, imamo na spoljnim pozicijama za naredne akcije i Petra Đorđića i tu se krug zatvara. Tanki smo na bekovskim pozicijama i to se pokazalo kao "rak rana". Svaki igrač nam dobro dođe, a Nenadić bi bio sigurno plus za ovu selekciju u narednim akcijama. Ima srebro sa EP u Beogradu pre 10 godina, ali nije mnogo igrao tada kod Veselina Vukovića. Ako dve godine stariji Nikola Karabatić može i dalje da predvodi Francuze, zašto Nenadić ne može Srbiju? Nije logično da najbolji naš rukometaš ne igra za Orlove.

Izabranici Tonija Đerone završili su šampionat Starog kontinenta na 14. mestu. Samo je Češka bolje plasirana od selekcija koje su zauzele treće pozicije u grupi. To znači da ćemo u baražu za Svetsko prvenstvo 2023. u Poljskoj i Švedskoj da budem u prvom šeširu i da očekujemo nešto slabijeg protivnika. Taj dvomeč nam je ključan za budućnost ove selekcije. Propustili smo Svetsko prvenstvo u Egiptu prošle godine. Novi krah bio bi tragičan.

Zato u reprezentaciji neka igraju najbolji, bez obzira na godine.



tagovi

ep u rukometuEvropsko prvenstvo u rukometuPetar NenadićToni ĐeronaRukometna reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara